Het naakte publiek: een fijne gedachte?

Joni Bais
01 mei 2013

“Joni, misschien een rare vraag, maar uhm ik ga hem toch stellen…” “Helpt het nu om je voor te stellen dat je publiek naakt is als je een spannende presentatie moet geven?” Het is niet de eerste keer dat deze vraag mij wordt gesteld. En elke keer denk ik dat de persoon in kwestie een grapje maakt, maar steeds weer blijkt dat er een stiekeme hoop in deze vraag huist. De hoop dat ik misschien met een verlossend ‘Jaaaa’ ga antwoorden. Helaas moet ik elke keer afwijzend op deze vraag antwoorden. Maar hoe dan wel te denken over je publiek? Daar gaat deze column over.

Een tijd geleden las ik Confessions of a Public Speaker (humoristisch boekje over het sprekersvak) en Scott Berkun heeft het over het ‘naakte publiek’. Ook hij zegt dat het sterk af te raden is om zo je publiek voor te stellen, simpelweg om de reden dat het alleen maar ongemakkelijker wordt! En zeg nu zelf….Een sollicitatie, een slecht nieuwsgesprek of een spannende presentatie wordt er nu niet echt makkelijker op als beide partijen poedelnaakt aan het gesprek deelnemen…

Een veel handigere vraag is natuurlijk nu wat dan wel te denken? Een belangrijk element om een succesvolle speech neer te zetten is het psychologische aspect. Hoe je over jezelf, je onderwerp en je publiek denkt, hebben in grote mate invloed op je presentatie. Als je bijvoorbeeld het idee hebt dat het publiek niet op je zit te wachten, dan maak je je het jezelf ontzettend lastig om dat leuke en goed voorbereide verhaal te vertellen.

Allereerst 3 interessante gedachten die je alvast de goede kant uit helpen….

  • Je luisteraars zijn niet bij de voorbereiding. Met andere woorden, zij weten niet wat jij gaat zeggen. Dus mocht je nu een stukje vergeten te vertellen, erg kleine kans dat je publiek het doorheeft.
  • Je publiek kijkt naar het complete plaatje: hoe sta je erbij, wat zeg je, hoe maak je contact. Ze luisteren niet exact naar wat je zegt.
  • Mensen willen over het algemeen graag dat je slaagt! Denk maar zo, als jij een slecht verhaal vertelt dan verdoen zij ook hun tijd.

Als ik gespannen ben, bereid ik mezelf ook voor met deze gedachten in mijn hoofd. En uiteindelijk besef ik steeds weer dat het ook maar allemaal mensen zijn net als ik. Waar ik vroeger dacht dat het handig was om jezelf groter te maken voor de groep (uiteindelijk bepaal ik wat er wordt gezegd, uiteindelijk heb ik de regie met de microfoon etc) merk ik dat wat me ECHT helpt is om te denken hoe gelijk we allemaal zijn. Hoe we allemaal onze ideeën, verlangens, dromen, overtuigingen en angsten hebben. Hoe we in die zin op elkaar lijken. Juist die gedachten: een verhaal van mens tot mens maakt me het meest ontspannen voor een groep.

En misschien zit hier ook wel de kern van ‘het naakte publiek’. Misschien is het niet de bedoeling dat we dit zo letterlijk nemen. En bedoelde de meneer of mevrouw die dit concept verzon het wel figuurlijk. Aan het eind van de dag zijn we allemaal naakt en dus gelijk en dus is er geen enkele reden om het zo spannend te vinden…

In september start de opleiding Spreken met Impact. Joni behandelt in deze opleiding ook het psychologische aspect van presenteren. Wil je meer lezen over de opleiding? Klik hier>>

Nieuwsgierig naar onze werkwijze? Kom dan naar een workshop Spreken met Impact! Klik hier>>

Kans maken op een gratis plek in de opleiding Spreken met Impact? Klik hier>>