Hoe maak je een verpletterende eerste indruk?

Geerteke Van Lierop
18 feb 2018

First impression last

Daar zwaait hij vanuit de deuropening van zijn Air Force One. Hij snelt beheerst in soepele tred de trap af. Op de landingsbaan (zie hier het fragment) schudt hij lachend een voor een de handen van het welkomstcomité. Al handen schuddend, raakt hij subtiel de armen van de heren aan. President Obama verstaat de kunst van het flirten. Hij weet dat in de eerste milliseconden net als bij sociale dieren de machtsverhoudingen worden bepaald. Hij weet dat er niet meer dan een paar seconden nodig zijn om beoordeeld te worden op persoonlijkheidseigenschappen. Hij weet wat het geheim achter een goede indruk maken is. Hij is in het moment met volle aandacht voor de ander. Belangstelling voor de ander roept immers belangstelling en aantrekkingskracht op. Want bevalt het eerste contact, dan zal alles wat je daarna zegt en doet door die positief gekleurde bril bekeken worden. Die eerste indruk is duurzaam en moeilijk te corrigeren. Het is zaak om bij het eerste contact met je publiek direct impact te maken.

Smile when you’re on stage

We laten ons bij een eerste indruk leiden door uiterlijke kenmerken en bepaalde emoties die via oogcontact, mimiek en lichaamstaal worden overgebracht. Het publiek registreert en categoriseert razendsnel al deze signalen, waarbij non-verbale signalen het meest van invloed zijn op onze beeldvorming. Non-verbale signalen weerspiegelen hoe we ons tot onszelf en de ander verhouden. Ze beïnvloeden bovendien ons gevoel. Met een glimlach zeg je niet alleen dat je contact wilt, het heeft ook een positieve invloed op je stemming. Met het krullen van je lippen verandert namelijk de temperatuur van het bloed dat naar je hersenen stroomt. Dus (glim)lach bij elk eerste contact!

Empower yourself

Sociaal psychologe Amy Cuddy ontdekt dat je lichaamshouding ook effect heeft op het empoweren van jezelf. Als je twee minuten in een zogenaamde power pose (een open houding die zoveel mogelijk ruimte inneemt) gaat staan, stijgt het hormoon testosteron en daalt het stresshormoon cortisol. Na deze power pose durf je meer risico te nemen, groeit je zelfvertrouwen en daadkracht, en zakt je ademhaling waardoor je kalmer wordt. Je komt zo dicht bij je eigen kracht en vergroot hiermee je presence.

Twee seconden zijn al genoeg om een eerste indruk van iemand te krijgen en twee minuten om die indruk positief te beïnvloeden. Sta voordat je gaat spreken voor een nieuw publiek twee minuten in een power pose (in een afgesloten ruimte!), met je benen gespreid en je armen hoog in de lucht, alsof je juichend de finish bereikt. Lach en je zal een verpletterende eerste indruk maken!

Zie hier de TED talk van Amy Cuddy.

Ben je geïnteresseerd in een masterclass of workshop voor jouw organisatie waarin je ook leert een verpletterende eerste indruk te maken? Neem dan contact op met Bas Janssens voor de mogelijkheden.